Sa ne descoperim pe noi insine!

Cele mai mari rele care au pângărit lumea, au venit din pricina mândriei. Diavolul, înainte de a se mândri, nu era diavol; dar prin mândrie a ajuns diavol. Pavel, voind să arate aceasta spunea: „Pentru ca nu cumva, îngâmfându-se să cadă în osânda diavolului”. Cel dintâi om, fiind ispitit de diavol cu nădejdea că va ajunge Dumnezeu, s-a mândrit; dar şi-a frânt gâtul şi a ajuns muritor, nădăjduind să ajungă Dumnezeu a pierdut ceea ce era. Deci cel mai bun lucru este să nu păcătuieşti, iar dacă păcătuieşti, să simţi păcatul şi să te îndrepţi. Dacă nu simţim păcatele, dacă nu vorbim de ele, cum vom ruga pe Dumnezeu, cum îi vom cere iertare de păcate? Când tu, cel ce păcătuieşti, nici asta nu vrei să ştii, că ai păcătuit, pentru care păcate Îl rogi pe Dumnezeu? Pentru cele pe care nu le ştii?

Iar dacă nu ştii ce păcate îţi iartă Dumnezeu, cum poţi şti măreţia facerii lui de bine? Când Îl mai putem face milostiv pe Dumnezeu? Şi cum să nu-l supărăm mai mult? Că îl facem să se supere şi să se mânie şi mai mult când nu ne doare sufletul că păcătuim. De aceea merităm să fim acoperiţi de pământ, să nu mai vedem soarele, să nu mai respirăm, că având un Stăpân atât de uşor de împăcat, Îl mâniem; şi mâniindu-l nici nu ne pocăim. Şi totuşi Dumnezeu când se mânie pe noi, n-o face cu ură şi cu duşmănie, ci vrând să ne atragă şi mai mult la El.

Dacă ţi-ar face mereu bine, deşi Îl insulţi; l-ai dispreţui mai mult. Dar ca să nu faci asta, Îţi întoarce câtăva vreme faţa de la tine, ca să te aibă necontenit alături de El.

Să avem, deci, încredere în iubirea Sa de oameni şi să ne pocăim cu toată purtarea de grijă, înainte de a sosi ziua în care pocăinţa nu mai este de folos.

Sfântul Ioan Gură de Aur

valaam monastery

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s