Ieşirea omului din întunericul păcatului, prin naşterea Fiului lui Dumnezeu făcut om, spre a Se jertfi pentru oameni şi a învia

Nasterea Fiului lui Dumnezeu ca om din Fecioară, este începutul şi condiţia primă a ridicării omului din întunericul păcatului şi a înălţării lui în lumina lui Dumnezeu prin jertfă şi înviere. De aceea s-a făcut Fiul lui Dumnezeu om din Fecioară, pentru a ridica pe om din această stare.

Încă naşterea Fiului lui Dumnezeu ca om din Fecioară este un act de creaţie decisivă a lui Dumnezeu pentru oameni, un act de iubire şi atotputernicie. Numai ea a făcut posibile alte acte de creaţie, între care jerfirea Lui ca om pentru oameni, şi prin aceasta, biruirea morţii şi asigurarea comuniunii depline ale Sale cu oamenii şi veşnica fericire a acestora. dacă nu s-ar fi făcut om, dar nu din necesitate naturală, ci din iubire liberă, deci din Fecioară, n-ar fi făcut posibile nici unul din actele mântuitoare eterne ale luminii dumnezeieşti.

Toate sunt din iubire şi iubirea este libertate. Fiul lui s-a făcut, din iubirea care este între Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, om în deplină libertate, nesupus păcatului şi morţii, dar în stare să-şi asume, din iubire, vina oamenilor şi să primească în mod liber moartea pentru ei.

E o mare taină faptul că însuşi Persoana Fiului lui Dumnezeu s-a făcut Persoană a firii omeneşti şi, de aceea s-a putut naşte din Fecioara şi a putut primi moartea de bună voie. Dar această taină înseamnă că nu legile oarbe şi fatale sunt totul, căci ele, prin ele, nu explică nimic.

Persoana Fiului lui Dumnezeu a putut să se facă Persoană a firii omeneşti, pentru că El a creat-o. Şi aceasta explică mai bine lumea, decât legile oarbe.

Putinţa Fiului lui Dumnezeu de a se face Persoană a firii omeneşti arată şi ce calităţi mari a dat El, prin creare, firii omeneşti. El S-a putut coborî la ceea ce a creat El Însuşi din nimic, pentru că a dat acestuia o valoare mare. Dar, ca să se arate că o face aceasta chiar El, prin puterea Lui, nu se supune naşterii obişnuite a celorlalţi oameni, căci aceasta ar însemna a nu avea existenţa prin Sine Însuşi. Ci El Însuşi se face om, nedespărţit de Sine; nu e făcut de o pereche de oameni. Ci se face El Însuşi om, împlinind El Însuşi rolul de formare a Sa ca om, dintr-o femeie Fecioară. Aceasta înseamnă că S-a făcut El Însuşi om în deplină libertate. Dar nu S-a făcut om din nimic, alături de oamenii existenţi, ci Şi-a luat firea omenească din firea omenească comună, existentă şi în Fecioara din care S-a născut.

(Părintele Dumitru Stăniloae – Iisus Hristos, Lumina lumii şi îndumnezeitorul omului)

Reclame

Un gând despre “Ieşirea omului din întunericul păcatului, prin naşterea Fiului lui Dumnezeu făcut om, spre a Se jertfi pentru oameni şi a învia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s